Iskrembarna

Av Marit Krogh (2024)

Om kunstverket

Iskrembarna

Nå betrakter du kunstverket Iskrembarna som er skapt av kunstner Marit Krogh, og gitt i gave til byen av Hennig-Olsen Is i anledning fabrikkens 100-årsjubileum i 2024.

Kjenner du historien bak iskremeventyret Hennig-Olsen Is?

I 1920 fikk Sven Hennig-Olsen sjansen til å krysse Atlanteren. Etter tre uker gikk han i land «over there» og fikk jobb hos danske Hr. Knudsen som drev en liten iskremfabrikk i Chicago. Der lærte han å lage iskrem slik proffene i USA gjorde.

Da Sven vendte hjem til Kristiansand i 1924 hadde han med seg utstyr til å lage iskrem, en bok full av oppskrifter og store ambisjoner og pågangsmot.

I august samme året åpnet han forretning i Markens gate 29. På bakrommet startet han iskremproduksjon. Iskremen skulle inneholde rikelig med kremfløte, eggeplomme og naturlige frukter og bær. Av slikt ble det iskrem med høy kvalitet!

Mens de bodde her fikk Sven og Ebba Hennig-Olsen to sønner og en datter, og hvor eldstemann Otto Johan ble den som etter hvert virkelig ble en is-mester. Allerede i tidlig skolealder ble han kalt «Nandus med isen» og hadde i ung alder fast jobb etter skoletid med å knekke egg til iskremproduksjonen. Iskremproduksjonen i Markensgate 29 foregikk både på bakrommet og i kjelleren. I 1936 måtte de utvide lokalene, og i tillegg åpnet Sven opp ytterligere tre utsalg. Nå kunne man kjøpe iskrem både midt i Markensgate, i Nodeviga og på Lagmannsholmen. I tillegg åpnet han opp et iskremutsalg nederst i Markensgate, på hjørnet av Markens og Kongensgate. Is-prisen var da 10 øre for de små, og 25 øre for de store. Iskrem var den gang noe litt eksklusivt, en luksus som slett ikke alle hadde råd til!

Markedsføring den gang var meget begrenset, men unge Otto ble titt og ofte sendt ut på trappa for å spise en iskrem. Han fikk beskjed om å spise denne svært langsomt for å få litt impulssalg av de forbigående. Og - det virket. Salget gikk strålende, og i 1938 kom faktisk Kong Haakon og HKH Kronprins Olav inn av døren for å smake iskrem.

Hennig-Olsens Iskremfabrikk ble værende i Markensgate 29 helt frem til 1960 hvor virksomheten ble flyttet ut til den nye og moderne iskremfabrikken som da var bygget i Hannevika. Otto hadde da overtatt ansvaret etter Sven, og nye tider med ny teknologi stod for døren. Her ligger Hennig-Olsens isfabrikk den dag i dag, og forsyner hele Norges land med kremen av iskrem.

«Iskrembarna» er et foreviget øyeblikk som virkelig beskriver iskremens magi: den gode lykkefølelsen og barnlige glede man får av å holde en deilig iskrem i hånden.

Om verket sier kunstner Marit Krogh at: som kunstner er jeg en observatør. Jeg lar meg fascinere av det moderne bylivet rundt meg. Små, korte tidsøyeblikk i folks hverdag.

Iskrembarna ble laget på bakgrunn av den umiddelbare gleden jeg opplevde en gang jeg kjøpte iskrem til mine to barnebarn. Barnas tilstedeværelse og begeistring fascinerte og berørte meg, og når minstemann, som var rundt 2,5 år den gangen, spurte; Er hele denne isen bare min? foreviget jeg øyeblikket ved å ta et bilde, som siden ble kunstverket Iskrembarna.

Hennig-Olsen Is kjøpte inn kunstverket i anledning deres 100-års jubileum i mai 2024, og gav det til Kristiansand kommune.

Marit Krogh er billedhugger, født i 1948 i Oslo. Krogh er utdannet fra blant annet Den Kungliga Kunsthögskolan i Stockholm og Statens Kunstakademi. Hun har i sin karriere produsert et stort antall portretter og skulpturer, har deltatt i en rekke solo og gruppeutstillinger i inn og utland. Hennes verk er representert blant annet i Nasjonalmuseet, Oslo kommunes kunstsamling og Norsk Kulturråd.

Marit Krogh

Les mer...

Relaterte artikler