LAGMANNSHOLMEN KUNSTLAB et temporært prosjekt kuratert av Sandra Norrbin

Av Johanne Hestvold (2023)

Om kunstverket

Kristiansand kommune er i gang med å utvikle en ny bydel på Lagmannsholmen i havnen. Parallelt med dette er det etablert en kunstlab, Lagmannsholmen kunstlab, hvor vi ønsker å utforske, eksperimentere med og identifisere ressursene og potensialene i forholdet mellom kunsten og byen, og mellom kunst- og byplanleggingsfeltet.

Tankerom, som er første del av kunstlaben, er et temporært kunstprosjekt som omhandler by- og stedsutvikling i Kristiansand, og blir kuratert av Sandra Norrbin med skulpturer av Johanne Hestvold.

I vår tid er det mangel på rom for refleksjon. Byrommet har blitt et sted for gjøremål og en rekke aktiviteter, men det er sjelden vi finner plass og tid til å bli oss bevisst våre behov for å reflektere over det vi ser, lukter, kjenner på og hører rundt oss. Vi trenger å få muligheten til å undre oss, ta i bruk vår kollektive intelligens for å realisere ressursene og potensialene i forholdet mellom: fortid, samtid, framtid, mennesket, kunsten og byen.

For å gjøre oss oppmerksom på vår omgivelse vil vi i dette prosjektet skape et tankerom. Hva er det vi ser og føler i møtet med et sted? Åpne opp sinnet og la deg ta inn byen.

Skulpturene til Hestvold med tittelen Liggende er nå plassert på kai 6 på Lagmannsholmen, i Wergelandsparken og i Gyldenløves gate. Skulpturene er støpt i grov betong og lecakuler og formet etter ulike massasjesengmodeller, modellert etter en mal der mennesket er målestokken. Med skulpturene inviterer vi publikum til å legge seg ned, og være til stede i egen by.

Hestvold sier selv: "Da jeg først viste disse skulpturene på Kunstnerforbundet i 2017 var det som del av en totalinstallasjon hvor jeg jobbet med funnet materiale fra stedet og flyttet rundt på dette i kombinasjon med skulpturene. Jeg ville jobbe med forskyvninger i det som allerede var på plassen. I denne sammenhengen ble publikum også en del av materialet. Betongskulpturene var både skulpturelle elementer i seg selv, og mulige underlag for besøkende, der de kunne legge seg ned og betrakte det som skjedde i overlystaket. Ideen om å få publikum til å legge seg ned handlet både om å få folk til å bruke kroppene sine på en annen måte enn de vanligvis gjør i gallerirommet, og et forsøk på å gjøre overgangen mellom kropper og ting mindre markant. Tanken var at når noen la seg ned ville de få en ny vinkel å oppleve rommet fra og samtidig bli en del av skulpturen."

Lagmannsholmen kunstlab ønsker å invitere lokale innbyggere til å delta i ulike kunstneriske prosesser og diskusjoner. I løpet av høsten og vinteren 2023/2024 skal kunsten være en møteplass for samtaler rundt Lagmannsholmen og utviklingen av conteinerhavna.

Prosjektet er støttet av Kristiansand kommune og KORO.

  • Kunstner:
  • Tittel: LAGMANNSHOLMEN KUNSTLAB et temporært prosjekt kuratert av Sandra Norrbin
  • Kategori: Skulptur
  • År 2023
  • Materiale / medie: Betong
  • Teknikk: Skulptur
  • Beskrivelse teknikk/medie Betong og lecakuler

Johanne Hestvold

Les mer...

Relaterte artikler