Fasaderelieff

Av Henrik Finne (1976)

Om kunstverket

Veggrelieffet på utsiden av bygningen Teateret er laget av kunstneren Henrik Finne i 1976. Relieffet er 340 kvadratmeter stort, og det skal ha blitt brukt 16.000 murstein for å lage det. I sin tid var dette en av landets største kunstneriske utførelser.

Modellen av veggrelieffet (som i dag finnes i Kunstsilos samling), ble fotografert, for så å rutes opp på veggen. På modellen har kunstner fastsatt hvordan hver eneste av de 16.000 steinene skal legges, og dette skjema måtte følges nøyaktig. En liten unøyaktighet i bunnen kunne i følge Finne føre til "katastrofale forskyvninger på toppen av murveggen." Finne var også spent på om virkeligheten tilsvarte ideen, og om komposisjonen oppførte seg slik han hadde tenkt. I forkant av murerarbeidet sa han til Fvn: "Alle de mye formene i relieffet har jeg brukt for å myke opp et kvartal som ellers er preget av rette, store linjer. Deler av komposisjonen skal utføres i murstein som står ut fra flaten, for å skape liv og bevegelse i flaten ettersom folk passerer på gaten. Og det hyggelige er at dette ikke blir noen påklistret utsmykning, men et organisert ledd i arkitekturen. Individuell kunst har den svakhet at den bare kommer noen utvalgte til gode. Her regner jeg med at tusen på tusen vil få se veggen, som kanskje vil forarge enkelte, men forhåpentlig glede langt flere!"

Bygningen er tegnet av arkitekten Hans Paasche Thorne, og tilhører stilretningen brutalisme.

Henrik Finne (1898 - 1992) var norsk billedkunstner. Han arbeidet både som maler, grafiker og billedhugger, og var utdannet fra Statens Kunstakademi under Christian Krog. Finne er i dag mest kjent som grafiker, og hans foretrukne uttrykksmiddel karakteriseres av forenklede, kantede former.

Henrik Finne

Les mer...

Relaterte artikler